Rodolfo Luigi Boccherini werd geboren op 19 februari 1743 in een traditioneel Katholiek gezin in het Noord-Italiaanse stadje Lucca.  De muzikale baby werd ten doop gedragen in de  parochie van San Salvatore in Mustolio in zijn geboorteplaats.  Het gezin Boccherini vormde een muzikaal en artistiek nest waarin zes kinderen ter wereld kwamen die stuk voor stuk over artistiek talent bleken te beschikken.
Als jochie van acht jaar zong Luigi als sopraan in een katholiek koor in Lucca dat jaarlijks onder meer actief was tijdens de Verering van het Heilige Kruis waarbij alle gelovigen samenkwamen in een sfeer van devotie, meditatie en gebed. Hij studeerde cello aan het Aartsbischoppelijk Seminari van San Martina.  Al op 13-jarige leeftijd stond hij bekend als een meester-cellist en bracht hij velen met zijn subtiele en toch ook krachtige spel in vervoering. Een jaar later presenteerde hij voor het eerst een eigen compositie. De reacties van het publiek waren uiterst lovend en enthousiast. Het was duidelijk dat de jonge musicus een groot talent in zich meedroeg. Luigi ontwikkelde zich dan ook tot een christelijke componist van wereldklasse. Het Menuet van Boccherini, zijn meest bekende werk, is meditatief van aard hetgeen echter niet van al zijn werken kan worden gezegd.

Boccherini  maakte verschillende concert-reizen door Europa. Hij was  als tiener al erg populair bij de Weense adel en trad veelvuldig op tijdens muziek-avonden aan het hof in Wenen.  Na vele omzwervingen door Europa belandde hij uiteindelijk in Spanje waar hij tot aan zijn dood bleef wonen en werken.
Luigi trouwde en stichtte een gezin waarin drie dochters en twee zonen opgroeiden. Ondanks zijn rijk gevulde leven dat beheerst werd door het succesvol componeren en uitvoeren van gevoelige, gepassioneerde en diep religieus geladen muziek was Boccherini uiteindelijk een ongelukkig mens. Zo gingen bijvoorbeeld zijn geliefde echtgenote en zijn drie dochters hem voor in dood.
Ook zijn tweede echtgenote, met wie hij geen kinderen kreeg, overleed al voordat Luigi zelf aan zijn levensavond was begonnen. Zijn beide zoons zagen hoe hun vader langzaam maar zeker zijn levensmoed verloor en hoe hij omstreeks zijn zestigste jaar, onder meer als gevolg van problemen met zijn muziek-uitgever, ook financieel gezien aan lager wal raakte. Luigi stierf op 28 mei 1805 aan een long aandoening. Zijn stoffelijk overschot werd begraven in Madrid. In 1927 werden de stoffelijke resten overgebracht naar geboorteplaats Lucca in Italie alwaar Luici Boccherini zijn laatste rustplaats vond in de Basilica San Francesco.

De italiaanse componist Luigi Boccherini (1743-1805) schreef in 1771 het meesterwerkje  ‘Humoresque’. Dit menuet voor strijkers is tegenwoordig bekend als  ‘het menuet van Boccherini’. Miljoenen mensen hebben dit aangenaam klinkende werk ooit wel eens ergens gehoord.  Maar slechts weinigen van hen weten wie Boccherini was. Nog kleiner is het aantal mensen dat op de hoogte is van het totale oeuvre dat Boccherini in zijn relatief korte bestaan op aarde tot stand heeft gebracht.

Op deze pagina kun je het menuet als je wilt drie keer achter elkaar beluisteren.  De speler start  nadat de streaming track automatisch is ingeladen. (Dit kan een paar seconden duren).

 

Probeer je lichaam en geest, tijdens het luisteren, te ontspannen. De muziek bezorgt je een gevoel dat niet van te voren te voorspellen is.

Dat zal van mens tot mens verschillen.

In de meeste gevallen heeft dit werk van Boccherini een ontspannende en soms ook wel troostende werking op de menselijke geest.

 

Aangevuld met zeegeluid, of met de vrolijke stemmetjes van vogels, wordt dat effect in de meeste gevallen versterkt.

 

Je ervaart waarschijnlijk vrij snel een gevoel van innerlijke rust.

Maar je kunt eventueel ook een weemoedig gevoel krijgen.

Luister en voel.

 

Het hangt er maar van af hoe jij jezelf (bewust of onbewust) voelt als je aan dit luister-experiment begint. Vanuit jouw huidige basis gevoel zal de muziek werkzaam zijn. Voel je je opgefokt en/of boos? Of ben je misschien wat verdrietig? Hoe dan ook.

 

De intentie van Boccherini is in ieder geval positief geweest.  

Zijn menuet klinkt speels en het is elegant en liefdevol van aard.

Boccherini’s meditatieve menuet

Op track 1 hoor je het menuet in de oorspronkelijke vorm. Zo heeft de toen 28-jarige componist het bedoeld. De hedendaagse Engelse producer Keith J. Salmon en zijn landgenoot en arrangeur Robert John Richardson verzorgden deze opname, samen  met een aantal klassiek geschoolde studio-muzikanten uit het UK.  Zij deden dat in opdracht van de Engelse firma  Royalty Free Classical Music.  (Weergave op deze site is legaal via een Standard Licence).

 

Op track 2 hoor je dezelfde opname maar nu, in de studio van meditationmusic.tv , aangevuld met het natuurlijke en rustgevende geluid van de branding van de zee.

 

Track 3 bestaat uit de zelfde originele opname, maar nu aangevuld met het  geluid van levenslustige vogels in de vrije natuur.

 

Christelijke componist van wereldklasse
Spoor 1 = het origineel.
Spoor 2 = met zeegeluid.
Spoor 3 = met vogelzang.
Boccherini-1